Jak získat pracovní víza do Austrálie

Administrátor 18.11.2017 8 komentářů

Jak získat pracovní víza do Austrálie

Chcete v Austrálii zůstat a každý Vám neustále říká, že musíte studovat? Jde to i jinak. Austrálie nabízí hned několik možností jak emigrovat. Podmínky se sice mohou během několika měsíců změnit, ale pojďme se podívat jaké jsou podmínky k dnešnímu dni.

Skilled víza (subclass 189)

Austrálská vláda nabízí zkušeným lidem se vzděláním a doložitelnou praxí v určitých oborech (většinou v oborech s nedostatečnou lokální pracovní silou) možnost pracovních víz a přímého získání trvalého pobytu.  Aktuální seznam pracovních pozic můžete najít přímo na Australském immi portálu zde.

Tím, že jste našli svou pracovní pozici to ale nekončí. Je potřeba splnit hned několik dalších podmínek a Austrálie má pro to takzvaný bodový systém. Jednoduše řečeno je potřeba, až na několik vyjímek, dát dohromady alespoň 60 bodů. Pojďme se tedy podívat, za co body můžete získat.

Věk

  • 25 bodů: 18-24 včetně
  • 30 bodů: 25-32 včetně
  • 25 bodů: 33-39 včetně
  • 15 bodů: 40-44 včetně
Úroveň angličtiny (může být i obdoba jako PTE Academic nebo FCE)
  • 20 bodů: IELTS 8 a vyšší (minimum 8 z každé části testu)
  • 10 bodů: IELTS 7 (minimum 7 z každé části testu)
  • 0 bodů: IELTS 6 (minimum 6 z každé části testu)

Obecně platí, že žadatel musí mít kompetentní angličtinu a tedy alespoň IELTS 6.

Pracovní zkušenosti

Zkušenosti z Austrálie v nominovaném oboru:

  • 20 bodů: 8 let zkušeností za posledních 10 let
  • 15 bodů: 5 let zkušeností za posledních 10 let
  • 10 bodů: 3 roky zkušeností za posledních 10 let
  • 5 bodů: 1 rok zkušeností za posledních 10 let

Zkušenosti ze zahraničí:

  • 15 bodů: 8 let zkušeností za posledních 10 let
  • 10 bodů: 5 let zkušeností za posledních 10 let
  • 5 bodů: 3 roky zkušeností za posledních 10 let

Dosažené vzdělání

  • 20 bodů: Doktorát
  • 15 bodů: Bakalář
  • 10 bodů: Diplom

Studium v Austrálii

  • 5 bodů: Pokud máte dodělanou alespoň diplomu z oboru v Austrálii

Studium v regionální Austrálii (myšleno méně obydlená oblast Cairns, Darwin apod)

  • 5 bodů: Pokud zároveň v době aplikace žijete v regionální části Austrálie

Body za kvalifikaci partnera

  • 5 bodů: Pokud partner splňuje požadavky typu věk, angličtina a obor ze skill ocupation listu

Profesionální rok v Austrálii

  • 5 bodů: Pokud jste získali svůj profesionální rok (dokončili studium v Austrálii a získali rok pracovních víz) v nominované pozici během posledních 4 let

Sponsorship státu

  • 5 bodů: Pouze pro aplikace na víza 190 (extra 5 bodů)

Je možné získat ještě další body pokud jste například ceritifkovaným NAATI překladatelem (dalších 5 bodů) nebo pokud máte v Austrálii již někoho z rodiny (10 bodů)

Pokud jste napočítali alespoň 60 bodů, pak máte šanci do Austrálie přijet rovnou pracovat a žít.

Existují samozřejmě ještě další možnosti, například rodina nebo partner, který víza již má. Austrálie také nabízí možnost tzv. sponsorshipu, tedy pracovního místa, kde zaměstnavatel má možnost nabídnout vám pracovní víza. To je ale podmíněné tzv. CSOL consolidate skill ocupation list, tedy seznamem pozic, na kterém musí daná pracovní pozice být. A v neposlední řadě je možné do Austrálie také migrovat za předpokladu, že chcete rozjet vlastní business. Dané podmínky si ale projdeme v dalším článku.

Kolik mě to bude stát?

Celá žádost včetně poplatků za angličtinu a imigračního agenta vyjde zhruba na 10,000 AUD. Doporučujeme využít imigračního agenta, i když je možné podat žádost bez něj. To z toho důvodu, že se podmínky mohou měnit, a když je aplikace zamítnuta, nikdo vám nic nevrátí.

Pokud máte dotazy nebo vlastní zkušenosti, neváhejte se o ně podělit dole v komentářích nebo na facebooku.

 

Kategorie : Tipy Víza